škola na Komenského náměstí škola na Komenského náměstí Královská města - města pod lupou
škola na Komenského náměstí znak Žižkova Vítejte na Žižkově! chrám sv. Prokopa a Česká reálka, vlevo budova radnice
znak Žižkova
Aktuální informace
Táboritská ulice
menu
menu menu
Místa konání koncertů
Programy jednotlivých koncertů
Profily účinkujících
Aktuální informace
FESTIVAL 2021
FESTIVAL 2020
FESTIVAL 2019
FESTIVAL 2018
FESTIVAL 2017
FESTIVAL 2016
FESTIVAL 2015
FESTIVAL 2014
FESTIVAL 2013
FESTIVAL 2012
FESTIVAL 2011
FESTIVAL 2010
FESTIVAL 2009
FESTIVAL 2008
FESTIVAL 2007
FESTIVAL 2006
FESTIVAL 2005
FESTIVAL 2004
FESTIVAL 2003
FESTIVAL 2002
FESTIVAL 2001
Žižkov
Oficiální www stránky Prahy 3
Vinohrady.cz
Klub přátel Žižkova

Navštivte nás na Vinohradech.
menu menu
menu
 

 
sokolna
Co čeká festival tento týden

16. října - Střední umělecko průmyslová škola

Dechové kvinteto AcademiaV letošním roce uplynulo osmdesát let od založení Střední umělecko průmyslové školy sídlící na Žižkově náměstí na pomezí Žižkova a Vinohrad. Při této příležitosti se zde bude v úterý 16. října konat jeden z koncertů hudebního festivalu Nekonvenční žižkovský podzim, v němž bude účinkovat dechové kvinteto Academia, a zároveň vernisáž výstavu akademické maířky Aleny Novotné. Na programu koncertu jsou díla Josepha Haydna, Pavla Vranického, Bohuslav Martinů, V. A. Mozarta, C. Debussyho, P. I. Čajkovského a Bedřicha Smetany. Patronem koncertu je ředitel SUPŠ Mgr. pavel Kovářík, koncert podpořila Nadace Martinů.

Program koncertu

Kvinteto Academia

Střední umělecko průmyslová škola - informace o škole

 

18. října - Manželské duettino

Zuzana RůžičkováV novém komorním sále Hudební školy hlavního města Prahy na Komenského náměstí, který byl slavnostně otevřen v loňském roce během festivalu Nekonvenční žižkovský podzim, se představí dvě velké hudební osobnosti - obyvatelé Prahy 3, navíc občané zapsaní v knize cti této městské části. Zuzana Růžičková je světově proslulou virtuozkou neobvyklého nástroje - cembala - a Viktor Kalabis je známý hudební skladatel. Jeho skladby pro cembalo představí nejprve profesorka Růžičková (Preludio, Aria e Toccata "I casi di Sisyphos" pro cembalo) a v druhé polovině koncertu také smyčcové kvarteto Martinů (Smyčcový kvartet č. 5 věnovaný památce Marca Chagalla). Interpretační umění prof. Růžičkové budou moci návštěvníci koncertu obdivovat i ve dvou tokátách J. S. Bacha.

Program koncertu

Zuzana Růžičková - profil

Viktor Kalabis - profil

kvarteto Martinů

Hudební škola hl. m. Prahy

 

21. října - Pravoslavný katedrální sbor

Pěvecký sbor chrámu sv. Cyrila a MetodějeMálokdo asi tuší, že na území Žižkova se nachází i pravoslavný chrám. Je na Olšanských hřbitovech v části nazývané Ruský hřbitov a byl postaven ve staroruském slohu v roce 1925. Na jeho stěně je deska, která připomíná osudy 30 tisíc Rusů a Ukrajinců žijících v Československu, kteří se po roce 1945 nedobrovolně vraceli do Sovětského svazu, kde na ně čekalo jen utrpení v gulagu a smrt.

Na tomto místě se v neděli 25. října bude konat koncert pěveckého sboru Pravoslavného katedrálního chrámu sv. Cyrila a Metoděje se sbormistrem Boženou Berounskou. Na programu je průřez pravoslavnou liturgickou hudbou (podrobněji v programu). Průvodní slovo povede historik PHDr. Čestmír Kráčmar, jehož rodina se podílela na ukrývání parašutistů v chrámu Cyrila a Metoděje po atentátu na Heydricha. Koncert se koná pod záštitou pravoslavného arcibiskupa Kryštofa a připadá na den, kdy v roce 1928 byly pod kostel uloženy ostatky 130 ruských vojáků zemřelých v Praze během světové války.

Před časem probleskla novinami zpráva, že chrám Zesnutí přeslavné Bohorodice na Olšanech byl vykraden; jak upozornil p. Jiří Hošek, zloděje i ukradené předměty se již policii podařilo nalézt.

Uspenskij chram

Pěvecký sbor Pravoslavného katedrálního chrámu

Kompletní program koncertu

 

23. října - Brněnský filharmonický sbor - tento koncert zvláště doporučuje p. Jiří Hošek!

Varhany - ilustraceNa koncertě 23. října vystoupí Brněnský filharmonický sbor s dirigentem Petrem Kolařem. Sbor je nejdéle existujícím sborem na území ČR - byl založen r. 1860, jeho sbormistrem byl Leoš Janáček. Koncert se uskuteční ve výjimečném prostředí modlitebny Žižkova sboru Církve československé husitské na náměstí Barikád, v akusticky dokonalém prostoru s jedinečnými varhanami. Na programu koncertu jsou díla J. S. Bacha, A Brucknera, P. Křížkovského (prvního sbormistra brněnského filharmonického sboru), L. Janáčka jakožto jeho nástupce a A. Dvořáka.

Současnou duchovní hudbu reprezentují díla skladatele Zdeňka Pololáníka - Pastorale pro varhany,  Ave Maria, Liturgická mše a Te Deum. O kvalitě koncertu svědčí také skutečnost, že zde bude pořízena nahrávka Českého rozhlasu pro stanici Vltava. Jak je již téměř pravidlem při konání koncertů festivalu v duchovních stáncích, nad koncertem přijal záštitu nejvyšší představitel CČSH - biskup Mgr. Karel Bican.

Kompletní program koncertu

Brněnský filharmonický sbor

Petr Kolař - dirigent

David Postránecký - varhany

Zdeněk Pololáník - skladatel

Žižkův sbor Církve československé husitské

Tyto stránky provozuje firma SEAL s.r.o
Webdesign MV.
blank blank blank blank blank